Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Vet, de schoonste bron van energie voor je lichaam.

Wat is dit nu voor een bewering: Vet, de schoonste energie voor je lichaam?
We hebben juist jaren geleerd om spaarzaam te zijn met vetten.

De vorige keer heb ik verteld over prof Hanno Pijl uit Leiden die mensen leert dat ze zichzelf beter kunnen maken. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Diabetes. Hij bedoelt daarmee dat Diabetes type 2 vooral een leefstijlziekte is. We zijn bijvoorbeeld  onterecht bang gemaakt voor gezonde vetten. Als de leefstijl aangepast wordt zullen de symptomen van deze ziekte verdwijnen.

Een bijkomend voordeel is dat mensen zich veel fitter en energieker gaan voelen en dat maakt ook dat de nieuwe leefstijl makkelijker vol te houden is op lange termijn. Dat is niet zo gek, want ons lichaam vindt vet van nature lekker! Het weet namelijk dat het hier energie van krijgt.

Ik heb dat al vaak meegemaakt in mijn praktijk. Mensen met diabetes type 2 en hoge bloedsuikers van boven de 12 mmol/liter. Door anders te eten, minder zetmeel en meer vet en vezels,  bereikten ze binnen enkele maanden normale bloedsuikerwaarden. En dat gezondheidseffect zie ik ook bij mensen met een te hoge bloeddruk of gewrichtsklachten. Zelfs mensen met Chronisch Vermoeidheid Syndroom en MS ervaren een wereld van verschil als ze het roer omgooien.. Als ze het lichaam gaan voeden met voedingsstoffen waar het lichaam energie uit kan halen. En dat zijn andere voedingsmiddelen dan die door de reclame aangeprezen worden als energiegevers.

Wist jij bijvoorbeeld dat ons lichaam 2 keer zoveel energie haalt uit een hand noten dan uit een Snelle Jelle? Ook het gebruik van vette vis en avocado wordt sterk aangeraden. Snel opneembare suikers lijken je in eerste instantie energie te geven, maar na een uur voel je je juist moe worden en wil je je nog meer suikers eten.

Ik vind het zo ongelooflijk dat zoveel mensen worstelen met hun energieniveau terwijl je er zelf zo enorm veel invloed op kunt uit oefenen.

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze niet genoeg wilskracht hebben. Maar dat is echt niet zo! Het nadeel van steeds weer energie halen uit suikers, is dat het overlevingsmechanisme van je lichaam je tijdens een energiedip dwingt om te gaan eten. Want gebrek aan energie ziet het lichaam als een absolute bedreiging om te kunnen overleven. Daar kun je met je gezonde verstand en je sterkste wilskracht en je beste voornemens echt niet tegenop: je wordt gedwongen te eten en t liefst snelle energie: suiker!

Het is net zo onmogelijk om daar weerstand aan te bieden als om 5 minuten je adem in te houden.

Stop er dus mee om je zelf te kwellen door te zeggen dat je geen wilskracht hebt of ruggengraat, omdat je een dieet niet volhoudt of steeds bezwijkt voor snaaibuien. De enige oplossing is om je lichaam een andere vorm van energie of brandstof te geven: meer gezonde vet en minder zetmeel.

Je lichaam dwingt je om continue te zorgen voor voldoende energieaanvoer. Als je zorgt dat je voeding gedurende een veel langere tijd energie blijft afgeven aan het lichaam ben je op de goede weg.

Dit is geen pleidooi voor een standaard koolhydraatarm dieet, want langzaam opneembare koolhydraten zijn een must! In tegenstelling tot de heersende opinie van de afgelopen 50 jaar zijn vetten de schoonste bron van energie voor je lichaam.

Dat je daarvoor niet als een konijn hoeft te eten en de halve week in de sportschool hoeft door te brengen dat wist je al. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuw evenwicht. Niet te lang in de keuken, voor een voedzame maaltijd die ook nog lekker smaakt.

Heeft dit artikel je interesse gewekt, ben je benieuwd of dit ook iets voor jou zou kunnen betekenen, of kun je begeleiding gebruiken bij het aanpassen van je voedingsgewoonten, neem dan vandaag nog contact met mij op zodat ik je morgen kan helpen naar een gezonder eetpatroon.

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha 71 + = 79