Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Onze huid en acne – de buitenkant van insulineongevoeligheid.

Zoals je op mijn site kunt lezen speelt insuline een belangrijke rol in onze energieverdeling. En als we ongevoelig worden voor insuline maakt dit ons dik en moe! Wat veel mensen niet weten is dat insulineresistentie ook kan leiden tot allerlei andere klachten zoals acné en mannelijke lichaamsbeharing bij vrouwen.

Dat is het gevolg van een groei van insulinegevoelige weefsels zoals huidcellen. Insulineongevoeligheid is de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van acné op alle leeftijden! Maar ook van het ontstaan van de typische huidaanhangsels, de Skintags en van ouderdomsvlekken.

Skintags zijn goedaardige huidkleurige bultjes (wild vlees), ze ontstaan vaak in plooien van de oksels, de liezen of de hals. Zowel de symptomen van insulineresistentie als de ziektebeelden zijn met specifieke voeding en beweging te behandelen.

Als cellen in ons lichaam niet voldoende op het hormoon insuline reageren dan is er meer insuline nodig om hetzelfde effect te krijgen. De alvleesklier gaat steeds meer insuline maken. Als een cel ongevoelig wordt voor insuline spreekt men van insulineresistentie. Het is normaal dat er op gezette tijden, weefsels en organen tijdelijk insulineongevoelig gemaakt worden, waardoor deze weefsels minder glucose, dus ook minder energie toegediend krijgen.

Insulineresistentie ontstaat bijvoorbeeld tijdens acute stress om energie vrij te maken. Voorbeeld ter verduidelijking: Als we ons bewegen worden de spijsverteringsorganen tijdelijk insulineongevoelig en nemen minder energie op. Er komt dan veel meer energie beschikbaar voor de stofwisseling. En dat wist je al: want het is niet fijn om te sporten vlak na het eten.

Als het immuunsysteem meer energie nodig heeft tijdens een griepaanval, dan worden de spiercellen tijdelijk insulineongevoelig. Het gevolg hiervan is dat als we met griep op bed liggen, we geen energie hebben om iets te doen, omdat de spieren minder energie krijgen. Maar er kan ook een vorm van permanente insulineongevoeligheid ontstaan dat veroorzaakt wordt door een tekort aan beweging of door een overvloed aan koolhydraten en suikerrijke voedingsmiddelen, door overgewicht en vele andere factoren. En dat is geen gezonde situatie!

Acné wordt vaak behandeld met antibiotica. Waarom? Testosteron veroorzaakt een verhoogde talgproductie van de talgklieren en dus een sterke keratinisatie van het oppervlak. In deze afgesloten ruimte kunnen bacteriën zich vermeerderen en voor een zichtbare ontsteking zorgen. Wanneer deze ontsteking met antibiotica behandeld wordt vermindert dit de symptomen van acné. Maar aangezien antibiotica de insulineresistentie niet aanpakt is het effect van korte duur en komt de acné vaak erger terug.

Een ongelooflijk sterke testosteronproductie en insulineresistentie zijn uitlokker van acné: vetnieuwvorming, vermeerde celgroei, en voortdurende ontstekingen. Bij vrouwen is insulineongevoeligheid een directe oorzaak van premenstrueel syndroom (PMS), cysten in de eierstokken (PCOS), en overmatige mannelijke lichaamsbeharing. Mannen krijgen haaruitval op hun hoofd en versterkte prostaatgroei. Het gladde bolletje van veel jonge mannen is dus geen modegril, maar waarschijnlijk het gevolg van een veranderd voedingspatroon met veel snelle suikers.

In een ander therapievoorstel wordt bij de behandeling van Acné ook vrouwelijke hormonen ingezet, bijvoorbeeld in de vorm van de anticonceptiepil. Insuline leidt , zoals boven beschreven, tot een verhoging van testosteron, het mannelijk geslachtshormoon. Wanneer er dan bovendien een hogere dosis van het vrouwenhormoon wordt toegediend verbeteren de symptomen. Maar ook dan is de verlichting van korte duur omdat de oorzaak van insulineresistentie niet wordt opgelost. Bij veel patiënten voldoet ook deze therapieaanpak niet en neemt men vervolgens zijn toevlucht tot een product, dat bewust als ‘vitaminepreparaat’ verkocht wordt, maar dat beslist niet is! Het daarin werkzame bestanddeel isotretinoïne, wordt in verband gebracht met het ontstaan ​​van beschadiging van de slijmvliezen, abcessen, darmziekte, auto-immuunziekten en nauwelijks in te schatten veranderingen in de hersenen, voorbeeld de functie van de prefrontale cortex die gedragsveranderingen veroorzaken en hoofdpijn. Misschien helpen deze feiten om voordat men voor een medicamenteuze therapie kiest eerst de oplossing te zoeken in een aangepaste voeding en meer beweging in de buitenlucht. Voeding is je medicijn!

Literatuur:

Ehrmann DA, Liljenquist DR, Kasza K, Azziz R, Legro RS, Ghazzi MN; Prevalence and predictors of the metabolic syndrome in women with polycystic ovary syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Jan;91(1):48-53

 

Melnik BC, John SM, Plewig G.: Acne: risk indicator for increased body mass index and insulin resistance. Acta Derm Venereol. 2013 Nov;93(6):644-9.

Ruiz-Núñez B1, Pruimboom L, Dijck-Brouwer DA, Muskiet FA.: Lifestyle and nutritional imbalances associated with Western diseases: causes and consequences of chronic systemic low-grade inflammation in an evolutionary context. J Nutr Biochem. 2013 Jul;24(7):1183-201.

Tsatsoulis A1, Mantzaris MD, Bellou S, Andrikoula M: Insulin resistance: an adaptive mechanism becomes maladaptive in the current environment – an evolutionary perspective. Metabolism. 2013 May;62(5):622-33.

 

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha 7 + 3 =