Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Lust jij soms een broodje poep?

Een broodje poep. Ome Willem wist niet dat zijn grap in het kinderprogramma misschien ooit wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. Er wordt al een paar jaar melding van gemaakt. Het broodje is een dun slangetje. Via je neus wordt een sonde aangebracht in je dunne darm, waarlangs de ontlasting van iemand anders, verdund met een zoutoplossing, wordt toegediend. En dan niet zomaar van iemand anders, maar van een ‘gezond’ persoon.

Wanneer het microbioom (daarmee worden alle bacteriën bedoeld die ons gezond houden) uit balans raakt, heeft dit invloed op de stofwisseling, het afweersysteem en het humeur. Wanneer dit uit de hand loopt, kan een fecestransplantatie, want dat is de net naam voor het ‘broodje poep’ dat via een slangetje je lijf in loopt, dan helpen? Of is het beter om de problemen aan te pakken via de leefstijl?

Het maagdarmkanaal is het belangrijkste immuunorgaan van ons lichaam en staat via de microvilli, dat zijn kleine uitstulpingen in het darmslijmvlies die het darmoppervlak flink vergroten, continu in contact met de buitenwereld. In het darmkanaal leven 10 keer zoveel bacteriën dan ons lichaam cellen telt. Een mega hoeveelheid dus. De gezondheid van de darmen is het resultaat van de strijd tussen probiotische bacteriën, dat zijn de ‘goeie’ en pathogene organismen, dat zijn de ‘slechteriken’ . Ze strijden in het maagdarmkanaal om het beschikbare voedsel en om de ruimte om zich te hechten aan de darmwand. De gezondheid van de mens wordt grotendeels bepaald door de mate van evenwicht van de darmflora.

Verstoorde flora
Soms ontstaan er echter problemen als gevolg van een ontregelde darmflora. Meer dan 80.000 mensen in Nederland lijden aan een chronische darmziekte. Bovendien is gebleken dat veelvuldig antibioticagebruik kan leiden tot bijvoorbeeld een besmetting met de Clostridium difficile-bacterie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook patiënten met bijvoorbeeld autisme en depressie een ongezonde darmflora kunnen hebben. Sommige bacteriën in de darm beïnvloeden de gezondheid van de hersenen. Recente onderzoeken suggereren dat deze bacteriën tevens een rol spelen bij Multiple Sclerose (MS).

Fecestransplantatie
De fecestransplantatie, op dit moment enkel toegepast bij besmetting van de Clostridium difficile-bacterie, kan de darmflora in een klap veranderen. Via je neus wordt een sonde aangebracht in je dunne darm, waarlangs de ontlasting van iemand anders, verdund met een zoutoplossing, wordt toegediend. Deze ingreep dient dus om de darmflora te verbeteren. Wordt de fecestransplantatie in de toekomst ook bij andere ziektes ingezet?

Opkomend onderzoek
In het Amsterdam UMC onderzoekt men de invloed van darmbacteriën op het functioneren van de alvleesklier, lever en spieren. Daarbij wordt het effect op suikerziekte en de ziekte van Crohn in kaart gebracht. Het Haaglanden Medisch Centrum begint binnenkort met een onderzoek naar het effect van fecestransplantatie bij patiënten met de ziekte MS. In het Noorden van Nederland doen meer dan 165.000 deelnemers 30 jaar lang mee aan het Lifelines cohort waarin onder andere de bacteriële samenstelling in de darm van mensen met en zonder MS wordt vergeleken. Bovendien staan ze bloed- en urinemonsters af en beantwoorden ze vragen over hun leefstijl.

Leefstijl
Een nieuw microbioom via een transplantatie – het is ingrijpend en veel mensen vinden het ongetwijfeld een vies idee. Maar als het helpt? Vooral bij ernstige ziektebeelden als MS is dit uiterst hoopgevend. Echter, op dit moment is deze behandeling nog niet beschikbaar in Nederland.

Nuchter bezien, kan het ook anders. De darmflora kan ook aangepast worden door de leefstijl te verbeteren. Je bent wat je eet!

Minder bewerkte voedingsmiddelen met snelle suikers, volop groenten met vezels, zoveel mogelijk buitenlucht en beweging. Dat is een beproefd recept voor een gezonder leven. In vezels zitten prebiotica, die kunnen helpen bij het herstel van een verstoorde darmflora. Probiotica uit bijvoorbeeld gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en biologische yoghurt kunnen dit ook. Wil het met de voeding niet zo lukken, staat orthomoleculaire suppletie met pre- en probiotica bovenaan het lijstje.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk altijd om een permanente verandering in de leefstijl. Maar laten we eerlijk zijn, na zo’n fecestransplantatie is dit ook noodzakelijk, anders is men binnen de kortste keren weer terug bij af.

Conclusie
Er is volop onderzoek gaande naar de positieve effecten van een gezonde darmflora op allerlei ziekten. Verandering in leefstijl kan dit bewerkstelligen. In de toekomst zal deze verandering misschien voorafgegaan kunnen worden door een fecestransplantatie; een goede start op de weg naar een betere leefstijl met als eindpunt een gezonder leven. Maar daarna komt het er zoals altijd op aan gemotiveerd te blijven en gezonde keuzes te maken.

Ik werk niet met broodjes poep, maar ik kan je wel helpen om je darmflora weer in balans te krijgen. Spreekt dit verhaal je aan? Neem dan vandaag nog contact met me op, zodat we morgen kunnen beginnen met jouw gezondheid weer terug te vinden.

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha + 3 = 7