Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Genezen doe je zelf

Met interesse volg ik Hanno Pijl, hij is internist in het Leidse UMC. Hij behandelt veel patiënten met diabetes type 2. Hij gelooft dat veel patiënten beter zichzelf kunnen genezen van deze ziekte die vooral door een ongezonde leefstijl ontstaat. Diabetes-2, een ziekte die door leefstijlverandering is te genezen, staat ook vol in de maatschappelijke belangstelling.

Diabetes type 2 is een ziekte met een ontregelde suiker- en insulinehuishouding. De ziekte komt steeds meer voor nu veel mensen overgewicht hebben en een overwegend zittend leven leiden.

Samen met diëtist Karine Hoenderdos schreef Pijl het boek Diabetes
type 2? Maak jezelf beter. Patiënten die meer bewegen, gezonder eten, ont-stressen en stoppen met roken kunnen zichzelf van hun diabetes-2 verlossen. Hoenderdos en Pijl adviseren een voeding met veel minder zetmeel en suiker en meer vet. Eventueel zelfs verzadigd vet.

Ik werk zelf al 12 jaar volgens deze inzichten en ben blij dat er steeds meer aandacht komt voor het feit dat voeding ziekte kan genezen. Dit boek is echt een aanrader. Ik kwam een interview met hem tegen dat ik je niet wil onthouden.

Opvallend: een arts in een academisch ziekenhuis die schrijft dat de ziekte die hij behandelt best door de patiënten zelf kan worden genezen.

Hanno Pijl: „Ja, het stuit me al jaren tegen de borst dat patiënten met diabetes type 2 soms meer dan tien verschillende soorten pillen gebruiken en daar vaak last van hebben. Die pillen moeten het suikergehalte in hun bloed verbeteren, hun bloeddruk, hun cholesterol en hun bloedvetten. De meeste artsen weten ontzettend weinig over de impact van voeding en van leefstijl op ziekte. Het wordt nog steeds nauwelijks onderwezen.”

„De geneeskundige traditie stamt uit de 19de eeuw. Toen waren infectieziekten en ongelukken de belangrijkste ziekteveroorzakers. In de vorige eeuw kregen we de antibiotica. Als die aanslaan genees je een patiënt van zijn infectieziekte. Met ongelukken is het ook zo: als je succesvol opereert is het probleem opgelost.

„In de loop van de vorige eeuw is de aard van de ziektelast gigantisch veranderd. De leefstijlziekten zijn belangrijker geworden, maar wij artsen zijn blijven hangen in dat model van wachten en dan pas handelen. Het is een illusie dat je daarmee diabetes en andere niet-infectieziekten kunt oplossen. Die worden gevoed door dingen die wij zelf doen.”

„Er bestaat een grote overgangszone tussen een diabetespatiënt en iemand die gezond is. In dat overgangsgebied zie je veel mensen met het metabool syndroom: Ze zijn iets te zwaar, ze hebben hoge bloeddruk, wat te veel cholesterol en vetten in hun bloed en een licht ontregelde suiker- en insulinestofwisseling.

Dat is het voorstadium van veel van onze leefstijlziekten.

Het kan bij sommige mensen wel 20 of 25 jaar duren voordat diabetes type 2 echt duidelijk is. Die vorm van diabetes begint meestal met lichaamscellen die slecht glucose opnemen. Insuline zorgt voor de opname van glucose in lichaamscellen, maar die lichaamscellen worden ongevoelig voor insuline. Het gevolg is vermoeidheid, omdat er niet genoeg energie in de cellen komt.

„Die verhoogde insulineconcentratie heeft nog meer invloed. Insuline zorgt er ook voor dat de nieren minder zout uit het bloed halen. Daardoor krijgen mensen een zoutgevoelige hoge bloeddruk. Hij remt ook de vetverbranding. Tegelijkertijd gaat de lever van die overmaat aan glucose vet maken. Dus iedere keer als je wat eet, sla je dat op als vet. En door die verhoogde insulinespiegel is het daarna moeilijk om dat weer te verbranden. Je moet dan erg veel moeite doen om dat vet weg te krijgen.”

Waarom is het advies een voeding met weinig zetmeel en suiker en niet een laagcalorisch dieet?

„Als iemand glucose niet goed uit de bloedcirculatie afvoert, wat is er dan logischer dan de glucosebron zo veel mogelijk te beperken? Suiker en zetmeel zijn met afstand de belangrijkste bronnen voor glucose in je bloed.

Als je de calorieën kunt missen – nog beter. Dat werkt heel goed. Maar veel mensen kunnen dat niet. Van vet eten gaat in elk geval je insuline omlaag, waardoor je makkelijker vet kunt verbranden. Je verbetert je hele stofwisseling.”

Karine Hoenderdos en Hanno Pijl: Diabetes type 2? Maak jezelf beter . Uitgeverij Fontaine. 160 pag. €19,99. Van dezelfde auteurs verscheen ook: Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter .

Maak jezelf beter. Het is een makkelijk te lezen boek en het helpt je met een stappenplan en veel makkelijk te bereiden recepten. Op deze manier is Diabetes een ziekte die je kunt genezen en nog belangrijker, kunt voorkomen.

Heeft dit artikel je interesse gewekt, ben je benieuwd of dit ook iets voor jou zou kunnen betekenen, of kun je begeleiding gebruiken bij het aanpassen van je voedingsgewoonten, neem dan vandaag nog contact met mij op zodat ik je morgen kan helpen naar een gezonder eetpatroon.

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha 6 + 3 =