Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Gemarineerde kippenpoten

Ingrediënten  

  • 3 hele kippenpoten
  • 2 teentjes knoflook
  • Honing
  • 1 tl Tamarindepasta ( zie info onder dit recept)
  • Peper naar smaak
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 rode peper

Voorbereiding — 5 minuten

Maak de rode peper schoon en snijd de zaadlijsten eruit. Snijd de rode peper dan in fijne plakjes en doe dit in een kleine kom. Plet 2 teentjes knoflook, pel ze en voeg toe aan de kleine kom. Voeg de tamarindepasta, knoflookpoeder, peper en een flinke kneep honing toe. Meng alles goed door elkaar.

Doe de kippenpoten in een diepvrieszak en giet er het marinademengsel in. Sluit het diepvrieszakje en zorg ervoor dat alle kippenpoten onder de marinade zitten, beweeg de kippenpoten door de marinade in het zakje. Leg het (gesloten!!) zakje in de koelkast en wacht tenminste 1 uur, het liefste een nacht lang. Als je de kippenpoten een nacht lang te laten marineren, trekt de smaak er nog meer in.

De gemarineerde kippenpootjes bakken — 35 minuten

Verhit de oven voor tot een temperatuur van 200 graden Celsius. Giet de inhoud van het diepvrieszakje in de ovenschaal. Mocht je de gemarineerde kippenpootjes op de barbecue willen bakken, voeg dan een aluminium bakje met water onder de kippenpoten toe om te voorkomen dat de kippenpoten uit gaan drogen. Je kunt de kippenpoten ook in aluminiumfolie inpakken en dan op de barbecue leggen.

Kies de ovenschaal niet te groot zodat de poten  vochtig genoeg blijven om te voorkomen dat ze te droog worden. Bak de gemarineerde kippenpootjes in 30 tot 35 minuten tijd* gaar in de oven. Draai de kippenpootjes tijdens het bakken een aantal keer om, dit om er zeker van te zijn dat de kippenpootjes doorbakken zijn.

Haal de gemarineerde kippenpootjes na het bakken uit de oven en voeg optioneel een handje sesamzaadjes en gesneden verse bieslook ter garnering toe. Eet smakelijk!

*) Ik bereken de baktijd:  per 500 gram: 30 minuten. Een kilo poten gaat bij mij minstens een uur in de oven.

 

Tamarinde

Tamarinde is een voedingsmiddel dat heel goed werkt tegen leptineresistentie.  Maar ik kan me voostellen dat je er nog nooit van gehoord hebt.  Je kunt t gebruiken in marinades en stoofschotels.

Hoe heet het?
Tamarinde, Indische dadel, tamarind, tamarindo, asem / assem / asam (Indonesië), kakapoesie (Suriname), มะขาม / ma kham (Thailand), me (Vietnam).

Wat is het?
Tamarinde zijn grote peulen (7-20 cm) van de tropische boom Tamarindus indica. Ze zien er een beetje uit als kale, dikke, bruine, uitgedroogde tuinboonpeulen, gevuld met vruchtvlees/smurrie waarin ook nog harde zaden zitten Het is de plakkerige smurrie waar het om gaat. Die kun je zelf uit de peulen peuteren of reeds gepeld in blokvorm kopen, dat laatste is wel een stuk makkelijker!

Hoe te gebruiken?
Het sap van de bonen is ingekookt kant-en-klaar als tamarindepasta te koop in potjes. Dat is dus wel iets geconcentreerder dan zelfgemaakt asemwater, dus even opletten dat je dan niet teveel gebruikt. Tamarinde smaakt zurig en wordt net als azijn of citroensap gebruikt als mals-maker en voor een frisse toets in marinades en stoofschotels, maar ook met suiker verwerkt tot zoete drankjes en snoepgoed. De blokken pulp zijn vrij lang en buiten de koelkast houdbaar, de potjes in de koelkast. Zelfs de peulen blijven vaak nog wel 2 jaar goed.

Tips, weetjes & recepten

Simpel recept voor Ajam Assem: kipdelen insmeren met een nat papje van tamarinde en zout, paar uur tot een nacht laten marineren, daarna bakken in de olie of oven.

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha + 9 = 18