Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Eten, probeer het minder vaak te doen.

Vaak hoor ik mensen zeggen: ik eet heel gezond en toch blijft mijn gewicht te hoog. Dan is mijn advies te kijken naar het aantal eetmomenten op een dag. En ja, dan is een portie fruit of een kopje koffie met suiker en melk tussendoor ook een eetmoment. De laatste 30 jaar is er vaak geadviseerd 6 keer te eten, de spijsvertering aan de gang te houden…. heeft het geholpen? Kijk om je heen.

Iedere keer als je iets in je mond stopt, of het nou een klein snoepje is of een appel of bordje warm eten, het lokt altijd een reactie van het immuunsysteem uit. Deze reactie na de maaltijd, wordt de postprandiale ontstekingsreactie genoemd.
Het is een heel nuttige reactie, want geeft bescherming tegen infecties. Het nuttigen van voedsel en water was voor de mens tijdens de evolutie niet ongevaarlijk. Voedsel en water zaten vol met virussen en bacteriën. Koelkasten bestonden niet, voedsel werd niet steriel geproduceerd, eten was vaak rauw en bestond regelmatig uit aas dat andere dieren achterlieten.
De mens dronk uit dezelfde waterbron (rivier, meer, poel) als alle andere dieren.

De immuunreactie na eten en drinken is dus een logische en gezonde beschermingsmaatregel: het lichaam weet immers niet van te voren wat er in de voeding zit die via de mond het lichaam binnen komt.

Deze ontstekingsreactie na het eten of drinken wordt in gang gezet door cellen die gevaar kunnen waar nemen. Deze reageren op ziekteverwekkers, maar ook op onbekende voedingsmiddelen, die worden dus ook als gevaarlijk gezien!
De ontstekingsreactie wordt getriggerd door veel “nieuwe” voedingsmiddelen; dat is voeding die niet al vanaf het begin van de menselijke evolutie deel uitmaakte van het menselijk voedingspatroon.
In de laatste eeuw zijn de productie van voedingsmiddelen en opslagmogelijkheden sterk veranderd en is het risico dat pathogenen binnendringen met de voeding, sterk verkleind. Evenwel is ook het aantal evolutionair onbekende voedingsmiddelen sterk toegenomen. Denk daarbij aan alle bewerkte voedingsmiddelen, koek en snacks en worst en frisdranken. Evolutionair bekend zijn bijvoorbeeld groenten en fruit, noten en vlees, vis en gevogelte en eieren, vetten, en kruiden….. alle andere vaak verpakte voedingsmiddelen zijn nieuw voor ons lichaam. Iedere keer als er zo iets gegeten wordt er een ontstekingsreactie in gang gezet, als beschermingsmaatregel.

Deze reactie van het immuunsysteem wordt ook getriggerd door het aantal eetmomenten op een dag, dat wil zeggen het aantal keer dat je iets in je mond stopt: een pepermuntje, een koekje bij de koffie, een appeltje tussendoor, we noemen dat de maaltijdfrequentie. Hoe hoger de maaltijdfrequentie, hoe groter de ontstekingsreactie en ze versterken elkaar zelfs. In feite is de invloed van maaltijdfrequentie nog belangrijker dan de hoeveelheid voeding. Een grote gevarieerde maaltijd, bestaande uit evolutionair bekende voedingsmiddelen hoeft geen grote PPIR te veroorzaken, zo lang daarna geruime tijd niets wordt gegeten.

Voorbeeld: je zou ‘s avonds om 18.00 uur een uitgebreide maaltijd kunnen eten met een grote portie van verschillende groentes en met een goede eiwitbron in de vorm van vis of kip of gevogelte of vlees. Daarna zou je tot de volgende ochtend 10.00 tot 12.00 uur niets meer moeten eten, eventueel wel wat ( water en thee).

Het resultaat van relatief veel “nieuwe” voedingsmiddelen en een hoge maaltijdfrequentie is dat de beschermende postprandiale ontstekingsreactie het tegenovergestelde bereikt van waar het voor bedoeld is. In plaats van even kort na de maaltijd als een controleactie, is de ontstekingsreactie gedurende de hele dag actief omdat er door veel mensen voortdurend iets gegeten en gedronken wordt. Van een beschermend mechanisme verandert het in één van de belangrijkste oorzaken van laaggradige ontstekingen en chronische ziekte.

Gelukkig kunnen we deze reactie van het lichaam weer terug draaien en daarmee weer veel gezondheid terug krijgen.
Wil je weten hoe?

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha + 89 = 95