Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Calorieën tellen is wreed

Een nieuw jaar, een nieuw decennium! Hoera! Een nieuwe tijd waarin we een stevige mythe, namelijk dat het zinvol is om de calorieën van je voeding bij elkaar op te tellen, om dan vervolgens minder calorieën te gaan eten, uit de wereld gaan helpen. Deze calorieën- tel- theorie die voor zoveel mensen een kwelling is gebleken, gaat de prullenbak in. Calorieën zijn eenheden van energie, het zijn geen dikmakers.

Wat dan wel?
Calorieën zijn ooit bedacht om aan te geven hoeveel energie een bepaald voedingsmiddel ons geeft. Deze energie kan geleverd worden door eiwitten en door vetten en door koolhydraten , meer smaken hebben we niet… waarbij vetten meer dan 2 keer zoveel energie leveren dan koolhydraten of eiwitten. .

Als je nu een hoger energieniveau zou willen hebben wat zou je dan moeten eten? Juist meer vetten en minder koolhydraten.

In de vorige eeuw dacht men dat vetten slecht waren voor hart en bloedvaten en dat vet ons dik zou maken…

Inmiddels probeert de halve wereld om af te vallen door minder vet te eten… kijk eens om je heen helpt dat? Integendeel!

Als mensen minder vet gaan eten en het voedsel hen minder verzadiging geeft gaan ze vanzelf meer koolhydraten eten.

Meer koolhydraten? Met mate.
Maar meer koolhydraten / zetmeel eten maakt hongerig je wilt steeds weer opnieuw eten en meer koolhydraten eten. Het zijn juist de vetten en de eiwitten die veel langer een gevoel van verzadiging geven. Waardoor je makkelijker even niet aan eten hoeft te denken. En hoe fijn is dat!

Een verstoord evenwicht in de inname van voedsel met teveel koolhydraten en te weinig vetten kan tot een verstoorde hormoonbalans leiden, zoals insulineresistentie, dit is een voorstadium van diabetes type 2. Bovendien kan een overschot aan koolhydraten in de voeding tot een verstoorde darmflora leiden. Beide omstandigheden leiden er toe dat het lichaam vooral vet op slaat in plaats van lichaamsvet te verbranden. Het gevolg is dat het afvallen niet lukt.

Het maakt voor het regelen van je gewicht heel veel uit wat je eet: koolhydraten of vetten. Dit verhaal is geen vrijbrief om onbeperkt gezonde vetten te gaan eten. Het gaat natuurlijk om de balans!

Probeer jij al lange tijd je gewicht te beheersen en af te vallen door calorieën te tellen en weinig vet te eten? Werkt dit voor jou? Ben je er vitaal, energiek en vrolijk van geworden?

Ik ben ervan overtuigd dat we het komende decennium de angst voor vet zullen kwijt raken en anders zullen leren eten!

Ben je er klaar voor om eens wat anders te proberen ? Neem dan contact met mij op zodat we er samen aan kunnen werken om jouw systeem weer in evenwicht te brengen met meer energie.

Labels:

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha 7 + 1 =