Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Overgewicht geeft bescherming

Vorige week sprak ik Ellen. Het gewicht van Ellen schommelt al tientallen jaren heen en weer. Ze heeft fors meer dan 100 kilo gewogen, maar de weegschaal heeft ook op 72 kilo gestaan. Nu weegt ze 76 kg en merkt dat het weer omhoog gaat, ze voelt zich daar heel onrustig onder. Ze vertelde me dat ze soms het idee heeft dat ze zich niet prettig voelt in het slanke lijf, maar dat ze tegelijkertijd panisch is dat het weer omhoog gaat.
 
Ik vertel haar dat het hebben van overgewicht ook een soort beschermmuur kan zijn. Als er vroeg in het leven iets naars met je gebeurt is, gaat ‘t lichaam de geest zo goed mogelijk beschermen. Dit kan door jezelf letterlijk groter en sterker te maken. Dat kan heel ver gaan, misschien wil je je onbewust zelfs onaantrekkelijk maken voor anderen, als beschermingsstrategie.
 
Het is alleen zo jammer dat het een valkuil blijkt te zijn. Het nare onveilige gevoel gaat niet weg en uit frustratie eet je vaak alleen maar meer en wordt de muur steeds dikker. En het ongelukkige gevoel groeit daarmee net zo hard.
 
Ellen reageerde verbaast op deze uitleg. En vertelde dat haar moeder jong was overleden en dat ze haar jeugd op kostscholen had doorgebracht! Ze heeft nu geen contact met broers en zussen. Ze zat wat voor zich uit te kijken, het eten daar in het kosthuis was niet lekker, nu eigenlijk nog steeds niet…. snoep is ook nu nog veel lekkerder dan gezond eten…troostvoer….
 
Het is een gevoel waar je niet graag aan herinnerd wordt, je hebt t heel goed opgeborgen in een potje met een dekseltje en dat ver weg gestopt…soms dreigt t dekseltje een beetje los te gaan en dan troost je jezelf met eten… je bent niet te verzadigen…. daar heb je je al lang bij neergelegd…
 
Mensen zoals Ellen zijn er heel veel in onze maatschappij. Vaak staat men er helemaal niet bij stil dat er een ander probleem onder zit en loopt de frustratie om het niet kunnen afvallen alleen maar op. Het is de moeite waard om op zoek te gaan naar een definitieve oplossing. Zoek hulp om er op een andere manier mee om te leren gaan….
 
Misschien kan ik je helpen om samen met jou de zoektocht naar herstel aan te gaan.
Voeding kan hierin een eerste stap naar herstel zijn.

Lees verder

Magnesium

Pijnlijke spierkrampen: iedereen heeft er wel eens last van. Maar liefst 40 procent van de Nederlanders krijgt er ook ’s nachts mee te maken. Dan treden de problemen vooral op in de spieren van de benen, kuiten en voeten. Volgens onderzoeksbureau GfK hebben 168.000 landgenoten iedere nacht last van deze nachtelijke verkrampingen en bijna één miljoen regelmatig. Vrouwen hebben er zeven keer vaker last van dan mannen. In veel gevallen kan Magnesium helpen om de klachten te verminderen. Dit mineraal heeft namelijk een ontspannende werking op de spieren.

Wat zijn spierkrampen?
De spiervezels van een bepaalde spiergroep zijn nooit allemaal tegelijk actief. Dit wordt keurig afgewisseld. Een deel trekt zich samen, terwijl het andere deel rust neemt. Het actief zijn en rusten wordt gerouleerd. Spierkrampen ontstaan wanneer de vezels van één bepaalde spiergroep zich plotseling gelijktijdig samentrekken.

Spierkramp kan door meerdere oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld een te zware belasting van de spieren tijdens het sporten, een verkeerde zithouding, een te sterke afkoeling van de spieren of door een tekort aan zout of vocht in het lichaam. Er wordt ook steeds meer gewezen op een tekort aan Magnesium in het lichaam.

Bij kramp kan de getroffen spier gespannen, hard en pijnlijk aanvoelen. Nachtelijke kuitkrampen komen het meest voor in ons land. Dit kan te maken hebben met het meenemen van de dagelijkse problemen naar bed. Je kunt zich daardoor niet goed ontspannen tijdens de slaap. Dit uit zich door het aanspannen van de spieren, waardoor spierkrampen in de benen, kuiten en voeten kunnen ontstaan. Maar ook in stresssituaties biedt ontspanningsmineraal Magnesium uitkomst, dus lees vooral verder!

Wat is Magnesium?
Dit mineraal is vernoemd naar de Griekse stad Magnesia. Niet zonder reden, wat de bodem rond deze stad is bijzonder rijk aan Magnesium. Dit mineraal is zeer belangrijk voor het goed functioneren van uw lichaam. Het is vooral terug te vinden in uw botten en tanden. De rest is wordt aangetroffen in het bloed, lichaamsvocht en weefsels, waaronder die van het hart en spieren.

Heel belangrijk is ook dat Magnesium de energieproductie van uw lichaam ondersteunt. Het helpt u dus om fit en actief te blijven. Magnesium wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd. Het heeft een rustgevende en ontsnappende werking op uw geest. Een nuttige tip als er door spanningen ’s nachts spierkrampen ontstaan. Een Magnesiumtekort kan immers de stressniveaus van uw lichaam verhogen. ‘Bewegen zonder Pijn’ doet er gelijk nog maar een gouden tip bij voor mensen die gedurende de nacht vaak hun bed uitmoeten om naar het toilet te gaan: neem voor het slapen gaan een Magnesium-tablet. Straks leg ik uit waarom.

Wat is de rol van Magnesium in de spieren?
Magnesium wordt in het lichaam altijd samen met Calcium aangetroffen. Ook in het spierweefsel. Daar fungeren ze als elkaars tegenpolen. Deze mineralen werken elkaar dusdanig tegen, dat de spierbalans goed wordt gehouden. Dus dat groepen spiervezels rusten, terwijl andere groepen zich samentrekken. Magnesium is het ontspannende component in het spierweefsel. En Calcium regelt het samentrekken van de spiervezels. Moderne voeding bevat vaak weinig Magnesium en veel Calcium. Daardoor kan de werking van de spieren verstoord worden. Met als gevolg dat er niet alleen spierkrampen ontstaan, maar ook andere klachten als stijve spieren en onrustige benen. Daarom is het belangrijk om extra Magnesium te gebruiken om zowel overdag als ’s nachts spierkrampen te voorkomen.

Nog even terugkomen op de gouden tip: Magnesium heeft ook een ontspannende werking op de spieren van uw blaas. Dit orgaan zal daardoor uitzakken, waardoor de inhoud wordt vergroot. U hoeft dus ’s nachts minder vaak uw bed uit om te plassen.

Hoeveel Magnesium heb ik per dag nodig?
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) Magnesium is door de Gezondheidsraad vastgesteld. Deze bedraagt voor volwassen mannen 300 tot 350 mg per dag. Voor vrouwen is dit 250 tot 350 mg per dag. Magnesium komt vooral voor in Parmezaanse kaas, heilbot, makreel, volkoren producten, noten, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, cacao en bieslook. Calcium zit in veel meer voedingsmiddelen en ook nog eens in hogere doseringen. Bovendien wordt slechts 30 procent van de Magnesium in onze voeding ook daadwerkelijk opgenomen. Een tekort aan dit belangrijke mineraal in het lichaam kan dus heel gemakkelijk ontstaan. Dus bij spierkrampen in benen, kuiten en voeten is het verstandig om eerst met een goed supplement de klachten proberen te bestrijden. Het advies is om te kiezen voor een Magnesiumproduct dat goed door het lichaam kan worden opgenomen. Kies daarom een magnesiumcitraat of een magnesiumbiglycinaat voor een goede opname in het lichaam.

Lees verder

Gezondheid zit in je darm

Is het echt zo simpel? Miljarden bacteriën die ons gezond houden, die ons behoeden voor allergieën, Diabetes, Depressie, Obesitas, Hart en vaatziekten en nog veel meer? Steeds vaker komen we tot de conclusie dat we de oplossing in de darm moeten zoeken.

Normaal gesproken is er een prachtig evenwicht tussen de gastheer (dat ben jij!) en die enorme hoop bacteriën. Er wonen meer dan 1000 verschillende soorten in ons spijsverteringskanaal. En het grappige is dat je ‘microbioom’ zoals dit genoemd wordt, net zo uniek is als je vingerafdruk.

Bacteriën die in onze darm leven komen niet ‘los’ in de natuur voor, want deze jongens zijn speciaal getraind om ons tot dienst te zijn. Dat is het resultaat van de miljoenen jaren durende evolutie. Als we geboren worden krijgen we een startpakketje mee van onze moeder dat we gebruiken om onze eigen darmflora op te bouwen en zo ons eigen microbioom op te bouwen.

Hoe kan die simpele bacterie je gezondheid beïnvloeden? De oppervlakte van je totale darmwand is zo groot als de oppervlakte van 2 tennisvelden! En dat hele grensgebied moet beschermd worden tegen vreemde indringers. Een precaire zaak! Hier is een grote rol weggelegd voor die darmbacteriën: ze vormen een dikke beschermlaag en zij bepalen wat naar binnen mag via de bloedbaan, en wat niet naar binnen mag komen dus in de darm blijft en afgevoerd wordt met poep. Geweldig systeem he?

Het is dus zaak om heel aardig te zijn voor je darmbacteriën! Hoe? Door te eten wat zij lekker vinden. Want het zijn simpele zielen: wat te eten krijgt doet t en wat niet te eten krijgt verdwijnt…..

En wat vinden zij lekker? Vezels uit groenten en fruit, hoe meer en hoe vaker we groenten eten hoe beter onze darmbacteriën voor ons aan het werk gaan. Ze maken vetzuren en vitamines en energie voor het afweersysteem. Dus door meerdere keren per dag groenten en fruit te eten, blijf je dikke maatjes met je microbioom!

Stress maakt korte metten met de darmflora, bepaalde medicijnen als antibiotica, prednison en ontstekingsremmers ook! En voeding met veel suikers, en weinig vezels helpt ook niet om de bacteriepopulatie in stand te houden!

Als deze lichaamsgrens niet goed beschermd kan worden, moet het afweersysteem, in grote paraatheid gebracht worden. Voor enkele dagen geen probleem, maar als dit jaar in jaar uit zo blijft ligt hier de bron van ziek worden. Dit afweersysteem heeft megaveel energie nodig! Dag in dag uit!

Het lichaam zoekt een manier om aan energie te komen voor dat superactieve immuunsysteem. Hier ligt de oorzaak van een verandering in de energiehuishouding van het lichaam. Het maakt je ongevoelig voor het hormoon insuline waardoor overgewicht hoge bloeddruk en diabetes en zelfs depressie op de loer liggen. Of het zet je schildklier op een laag pitje waardoor je energiesysteem ontregelt raakt. Of het jat energie van je hormoonsysteem met alle gevolgen van dien.

Je zult begrijpen dat als de boel eenmaal van de rails gelopen is, er meer nodig is dan alleen meer groenten en fruit, minder snelle suikers en meer goede vetten te eten. Maar om ellende te voorkomen is het waar dat de oorsprong van gezondheid in je darm te vinden is:

Wees lief voor je microbioom!

Wil je weten hoe? Neem dan vandaag contact met me op zodat we morgen kunnen beginnen met de oplossing van jouw gezondheids probleem.

Lees verder

Teveel of te weinig maagzuur?

Maagzuur remmers staan in de top vijf van “genees”middelen. Veel mensen hebben last van ‘maagzuurbranden’, ‘maagpijn‘ en ‘opgeblazengevoel’. Dan lijkt een behandeling met maagzuurremmers de juiste te zijn, maar is dat ook zo? Wordt er inderdaad teveel maagzuur geproduceerd en is dat de oorzaak van het nare, opgezette gevoel na het eten waar heel veel mensen last van hebben?

Even een kijkje naar binnen.
Als we en lekker bordje eten naar binnen gewerkt hebben, wordt die voedselbrij goed door elkaar gekneed in de maag. Daar wordt er een flinke scheut maagzuur aan toe gevoegd, zodat die voedselbrij lekker zuur wordt. Dat is heel belangrijk, want zo worden de ziekteverwekkers uitgeschakeld en wordt het eiwit in de voeding alvast wat ‘gemarineerd’, zodat het makkelijker verteerd kan worden. Vanuit de maag wordt deze zure voedselbrij met kleine beetjes tegelijk doorgegeven naar de 12-vingerige darm.

En dit is where-the-magic-happens:
in dit eerste stukje dunne darm zit een klein deurtje, de sfincter van Oddi, waardoor gal en verteringsenzymen bij de voedselbrij komen en dan kan het feest beginnen! Alles wordt keurig klein gemaakt en verteerd zodat alle voedingsstoffen via de darmwand in het bloed kunnen worden opgenomen. Zo hoort het te gaan.

Als er niet voldoende maagzuur geproduceerd wordt en de alvleesklier zijn enzymen niet voldoende aanmaakt dan stagneert die voedselbrij en gaat het gisten in de darm, wat een opgeblazen gevoel geeft. De voedselbrij die nog in de maag zit gaat bovenin de maag ‘verrotten’. Dit is de oorzaak van zuurbranden met soms een zogenaamde ‘reflux’ tot gevolg, de verzuurde maaginhoud komt omhoog tot in de slokdarm . Een naar gevoel, dat je zo snel mogelijk wilt oplossen. Een greep naar maagzuur remmers lijkt dan de juiste keuze te zijn, maar lost dit het probleem wel op?

Een goede enzymwerking heeft de juiste zuurgraad nodig
De oorzaak van de ellende ligt net voorbij de maag in het eerste stukje dunne darm. Voor een goede vertering moet de maag heel zuur zijn (denk aan zoutzuur) en de dunne darm moet juist heel basisch zijn (denk aan zeep). Een zure maaginhoud triggert de alvleesklier om een basisch stof aan te maken.
Het ‘deurtje’ gaat open en de verteringsenzymen veroveren de voedselbrij.

Nu nemen we een maagzuurremmer die ervoor zorgt dat de maaginhoud niet zuur genoeg kan worden, het gevolg is dat de alvleesklier niet genoeg geprikkeld wordt om de basische stof: natriumbicarbonaat aan te maken. Dus door een gestoorde maagfunctie heb je een gestoorde vertering in het eerste stukje dunne darm. Het gevolg : verteringsstoornissen omdat de vet-, koolhydraat- en eiwitsplitsers hun verteringshuiswerk maar half doen. De beruchte vicieuze cirkel wordt daarmee actief.

De oplossing moet dus niet in de maag maar in de twaalfvingerige darm gezocht worden. Door het verteringsproces in de twaalfvingerige darm te verbeteren ontstaat er weer een goede doorstroom van de voedselbrij naar de darm en verdwijnt de stuwing in de maag. Maagzuurremmers helpen even, maar lossen de oorzaak van het probleem niet echt op.

Kom jij niet van je maagzuurremmers af, neem dan vandaag contact met mij op zodat we morgen kunnen beginnen je verteringsprobleem op te lossen.

Lees verder

Metabool syndroom: hoge bloeddruk, te hoge suikerwaardes, te hoog cholesterol en te zwaar?

Heb je last van een te hoge bloeddruk, zijn je nuchter gemeten bloedsuikerwaardes te hoog? Wordt er te veel triglyceride en cholesterol in je bloed gemeten en wijst de weegschaal ook nog te veel kilo’s aan, dan spreken we van een metabool syndroom. Het is een cocktail van symptomen die het metabolisme, de stofwisseling ondermijnen. En er komen steeds meer mensen bij met deze combi van klachten.

De oorzaak
De oorzaak moet gezocht worden in de leefstijl: een moderne voeding die niet bij ons past gecombineerd met een absoluut gebrek aan beweging. De combinatie van deze twee is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van het metabool syndroom: de combinatie van overgewicht, verhoogd cholesterol, hoge triglyceridewaarden, hoog nuchter bloedsuiker en hoge bloeddruk. Er is onderzoek gedaan om te zien welke voeding wél bij ons past.

Voeding is hot
Geen graan, melk of gemaksvoeding – voor veel mensen is oervoeding even schrikken. Toch is het één van onze sterkste wapens in de strijd tegen metabool syndroom. Dat blijkt ook uit een onderzoek dat gepubliceerd is in de American Journal of Clinical Nutrition.

Oervoeding bestaat vooral uit grotere porties groenten, het liefste meerdere keren per dag, (vette) vis, eieren, gevogelte en vlees, noten, fruit, bessen en zaden. Daardoor bevat deze voeding minder koolhydraten, meer eiwitten en meer gezonde vetten.

De controlegroepen kregen een meer traditioneel voedingsadvies, met mager vlees, vis, kip en magere zuivelproducten, minder groenten en meer koolhydraten in de vorm van rijst en pasta en volkoren broodproducten.

Oervoeding beter dan gangbare adviezen
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de mensen die oervoeding gebruikten al binnen enkele weken grotere verbeteringen van de bloedwaarden zagen dan de groep mensen de gangbare voedingsadviezen opgevolgd hadden. De middelomvang werd enkele centimeters kleiner, triglyceriden vielen lager uit, bloeddruk was enkele punten lager, cholesterol was lager en de bloedsuikerwaarden waren beter.

Ook op lange termijn gunstiger
Eerder werd bij vrouwen in de overgang al aangetoond dat oervoeding ook op lange termijn gunstiger is voor de gezondheid. In vergelijking met de traditionele voedingsadviezen, werd bij oervoeding een grotere reductie gemeten in vetmassa, buikvet en middelomtrek.

Kortom voeding is het beste medicijn! En jij bent degene die de keuze maakt! Hoe simpel kan het zijn! Wil je weten hoe, neem dan vandaag nog contact met mij op, zodat je morgen kunt beginnen om je gezondheid een boost in de goede richting te geven. Voeding is hot! Echt!

 

Bronnen

  1. Eric W Manheimer, Esther J van Zuuren, Zbys Fedorowicz, Hanno Pijl, Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis, Am J Clin Nutr October 2015, vol. 102 no. 4 922-932.
  2. Mellberg C, Sandberg S, Ryberg M, et al. Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a 2-year randomized trial. Eur J Clin Nutr. 2014 Mar;68(3):350-7. Council,

Lees verder

Alvleesklier, vaak bron van maagproblemen

Is het mijn maag, is het mijn darm, is het mijn alvleesklier, heb jij je buik ervan vol? Het komt veel voor van jong tot oud. De klachten kunnen heel verschillend zijn. Winderigheid en een opgeblazen buik, een half uur na het eten. Hoorbaar ‘gerommel en geborrel’ in de buik. Een vol gevoel in de maag en darmen alsof het eten ‘blijft hangen’ en niet verder gaat.

Soms zijn het duidelijke klachten als krampen, steken, zwaar zompig gevoel, een bolle uitpuilende buik en in andere gevallen zijn de klachten van meer vage aard.

Vaak wordt aan de maag of de gal gedacht als oorzaak van deze buikklachten, maar wat veel mensen niet weten is dat de boosdoener vaak de alvleesklier is.

Te weinig verteringsenzymen
De alvleesklier heeft naast zijn insulineproductie nog een heel belangrijke taak. Hij maakt de enzymen die nodig zijn bij de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Juist deze verteringsfunctie van de alvleesklier kan langzaam slechter worden en de oorzaak zijn van vage buikklachten. Stress kan hierbij een belangrijke aanleiding zijn en verkeerde voeding kan een belangrijke stressfactor zijn.

Als die alvleesklier zijn werk minder goed doet, dan komen er te weinig verteringsenzymen bij de voedselbrij, waardoor de voedseldeeltjes niet goed verteerd worden. Ik vergelijk dit wel eens met de afwas moeten doen met te weinig of geen afwasmiddel, dat geeft ook geen schoon resultaat!  Ik waarschuw je nu even, het wordt een poeppraatje, als je nu aan het eten bent kunt je beter op een later moment doorlezen!

Want het is grappig: we weten wat er door de mond naar binnen gaat en we zien wat er uiteindelijk in de toiletpot terecht komt, maar wat er daar tussen in gebeurt is daar moeten we vaak naar gissen. Daarom is het zo mooi dat het ontlastingspatroon ons informatie geeft over het doorgemaakte verterings-proces:  een stinkende ontlasting met veel gassen en onverteerde etensresten of een massieve ‘explosieve’ stoelgang (met veel gasknallers), het is allemaal een teken van een onvolledige vertering. Ja, ik heb je gewaarschuwd! Een rotte eierenlucht duidt op slechte vertering van de eiwitten, terwijl veel gasvorming het gevolg is van gisting door een slechte koolhydraatvertering en een plakkerige ontlasting met remsporen in de toiletpot duidt op een slechte vetvertering.

Het valt mensen vaak op dat ze last hebben van koffie, alcohol, gebakken vet, histaminerijke producten zoals ananas, zuurkool, noten, bepaalde vissoorten, kaassoorten en dat ze granen  slecht verdragen.

De maag krijgt de schuld
Aandoeningen van de alvleesklier worden heel vaak toegeschreven aan de maag. Het gevoel wat mensen beschrijven als ‘slechte doorstroming’ van voedsel kan komen door een zwakke maagzuurproductie waardoor eiwitten niet goed verteerd worden, maar vaak ligt de schuld bij de alvleesklier. Doordat het voedsel niet goed verteerd wordt blijft er een onverteerbaar deel achter in de maag. Dit kan gaan rotten waardoor er meer maagzuur gevormd word en er zelfs reflux klachten kunnen ontstaan.

Rust geven aan de alvleesklier is de oplossing.  Een overbelaste alvleesklier werkt minder goed. Door minder koolhydraatrijk te eten en de vertering wat ondersteuning te geven met een supplement kun je veel maagdarmperikelen weer helpen op lossen.

Komt  de geschetste situatie  je bekend voor, dan kan het zijn dat jouw alvleesklier meer aandacht nodig heeft.  Een overbelaste alvleesklier is vaak het begin van allerlei andere verteringsproblemen.

Met de juiste aanpak krijgen we dit systeem weer op de rails. Wil je weten hoe, neem dan vandaag contact met mij op, zodat we morgen kunnen beginnen met het oplossen van jouw buikperikelen.

Lees verder

Diabetes type 2, weet jij wat de oorzaak is?

Diabetes 2, je voelt je eigenlijk altijd moe en hebt de hele dag trek in eten, vooral in zoete snacks, je wordt steeds zwaarder en je bent niet vooruit te branden.

Een koude ontsteking ligt aan de basis van veel moderne westerse aandoeningen. De warme ontsteking kennen we allemaal! Je hebt koorts en pijn en voelt je ziek, zwak en misselijk. Bij deze gezonde ontstekingsreactie komt het immuunsysteem na maximaal 72 uur weer tot rust en voel jij je een stuk beter.

Koude ontsteking
Steeds meer onderzoek laat zien dat het vaak een koude ontsteking is die de oorzaak is van ziekten als diabetes type 2, hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten, schildklierproblemen, COPD, lekkende darm, burnout en zelfs depressie. Het is een lage graad van ontsteking, hierbij heb je geen koorts, je voelt je niet echt ziek, maar je bent altijd moe en hebt de hele dag trek in eten. Dit proces blijft soms jaren sluimerend actief, voordat het tot ziekte leidt.

Hoe ontstaat een laaggradige ontsteking?
Het is vaak een proces van jaren en een combinatie van factoren . Langdurige stress is vaak een boosdoener en een verkeerd gekozen voeding kan er een schepje bovenop doen. In de huidige Westerse voeding wordt veel plantaardig vet zoals zonnebloemolie en maïsolie gebruikt in kant en klaar producten en koek, gebak en snacks en gefrituurde producten. Deze plantaardige vetten bevatten voornamelijk omega 6 vetzuren en die hebben een ontsteking uitlokkend effect. Vette vis daarentegen bevat veel omega 3 vetzuren. Het is juist daarom van groot belang dat deze vetzuren in de goede verhouding in onze voeding voorkomen.

Verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 vetzuren verstoord.
Meer haring, makreel, sardientjes, zalm en forel eten zorgt voor meer omega 3 in ons lijf en minder ontsteking. Minder snacken vermindert de omega 6 vetzuur intake. Olijfolie bevat het gezonde omega 9 vetzuur. Het is zo jammer dat als mensen in een stressvolle situatie zitten ze makkelijk een verkeerde keuze maken: ze gaan meer snacken en kiezen voor gemaksvoeding dat juist bol staat van de omega 6 vetzuren. Terwijl het lijf juist in zo’n situatie goede voeding nodig heeft om het probleem weer op te lossen.

Ook een voeding met teveel snelle suikers, te weinig groentevezels of teveel alcohol, spelen een rol bij het ontstaan van een langdurige lage graad van ontsteking.

Meer inzicht in laaggradige ontsteking.
Om er achter te komen of er inderdaad sprake is van een chronische lage graad van  ontsteking kunnen we kijken naar de klachten, leefstijl en voeding. Om er zeker van te zijn dat er sprake is van ontsteking kan ik bovendien een hs-CRP bloedtest laten doen.

Het gehalte CRP-eiwit in het bloed is een maat voor de ontstekingsbelasting in het lichaam. Maar om een laaggradige ontsteking goed te kunnen meten, is een zeer gevoelige test nodig. De Bloedwaardencheck Laaggradige Ontsteking is high-sensitive en meet het gehalte CRP-eiwit zeer nauwkeurig.

Bloedonderzoek
Deze test wordt aangevraagd bij het grote PMO laboratorium. Als jij deze test laat doen  ontvangen we  beide de uitslag van het onderzoek met de uitleg hiervan.

Hoe meer duidelijkheid we hebben over de oorzaak van je klachten hoe beter we de behandeling hierop kunnen afstemmen.

Ben je geïnteresseerd in deze aanpak, neem dan vandaag nog contact met me op zodat we morgen kunnen beginnen met het oplossen van je energieprobleem.

 

Lees verder

Parodontitis. Tikkende tijdbom in je mond?

Tegenwoordig zie ik stralend lachende mensen met prachtige gebitten! Dat brengt me op mijn onderwerp voor deze week. We staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk de gezondheid van onze mond is voor de rest van ons lichaam! Als er iets mis is in je lichaam, is de tandarts vaak de eerste die het ziet. Vooral parodontitis is een teken van (naderend) gezondheidsgevaar.

“Ik sprak laatst iemand die bij de tandarts kwam omdat ze klaagde over pijn in de onderkaak. De tandarts kon geen probleem met haar gebit vinden, maar vond die pijn, gelet ook op de andere klachten, verdacht en stuurde haar naar de huisarts. Even later lag ze in het ziekenhuis om te worden geholpen aan haar hart. Dat is toch behoorlijk schrikken! De pijn bleek een symptoom te zijn geweest van een naderend hartinfarct.

Dit is gelukkig een uitzonderlijk geval, maar het illustreert heel goed dat de mond een belangrijk onderdeel is van het lichaam. Er zijn aardig wat lichamelijke problemen die in de mond beginnen. Nederlanders die twee keer per jaar hun gebit laten controleren, zien hun tandarts doorgaans vaker dan hun huisarts. Het komt dus geregeld voor dat de tandarts de eerste is die onraad ruikt……letterlijk! Uit de mond ruiken is een alarmbel !

Diabetes verslechtert door parodontitis. De relatie met diabetes is bijvoorbeeld zo sterk dat parodontitis tegenwoordig wordt beschouwd als een complicatie van deze ziekte. Omgekeerd leidt een goede behandeling van parodontitis er bij diabetespatiënten vaak toe dat hun bloedsuikerwaarde verbetert.

Parodontitis is een chronische ontsteking van het tandvlees. Het ontstaat als gevolg van een reactie van ons immuunsysteem op bepaalde bacteriën in de mondholte. In een doorgeschoten en bovendien niet effectieve poging de bacteriën te doden, maken immuuncellen een stof aan die het tandvlees en de botstructuur aantast waarin tanden en kiezen zijn verankerd. Er ontstaan zogenoemde pockets, ruimtes waar het tandvlees niet meer goed hecht aan het gebit. Hoe meer pockets er ontstaan en hoe dieper ze zijn, hoe ernstiger de ontsteking. Een ontsteking zorgt voor een vieze geur en ook kun je last hebben van bloedend tandvlees. Gezond tandvlees bloedt nooit. Parodontitis is de belangrijkste oorzaak van het verlies van tanden en kiezen.

Nog verontrustender is dat er een sterk verband bestaat tussen parodontitis en met name diabetes en hart- en vaatziekten. Ongeveer de helft van de Nederlanders van vijftig jaar en ouder heeft enige mate last van parodontitis.

Voeding
Kan voeding een rol spelen in het voorkomen van parodontitis? Door te kiezen voor een meer vezelrijke voeding moet er meer en langer gekauwd worden op het voedsel. Dat zorgt voor een goede speekselproductie en betere mondspoeling. Door suikers en snelle koolhydraten te mijden beïnvloed je het klimaat voor de mondbacteriën. Een eiwitrijke voeding repareert de mondbarrière naar de bloedbaan, terwijl goede vetzuren het immuunsysteem sterker maken. Een goed voedingsadvies kan echt helpen je mond gezond te houden.

Inmiddels raken we steeds meer overtuigd van het belang van een goed opgebouwde darmflora en de mondvoorraad ligt hieraan ten grondslag. Ik heb heel goed resultaten bereikt met het spoelen met speciaal hiervoor ontwikkelde probiotica dit helpt bij de opbouw van gezonde mondflora.

Een gezonde mond is de basis van een gezond lijf. Wil je weten hoe we jouw mond gezond kunnen maken? Neem dan vandaag nog contact met mij op door onderstaand contactformulier in te vullen, zodat we binnenkort kunnen beginnen met jouw gezondheid op de rit te zetten.

Lees verder

Is Parkinson een voedingsprobleem?

Klinische Psycho-Neuro-Immunologie

Ik heb afgelopen tijd weer genoten van scholingen op mijn vakgebied, de klinische Psycho-Neuro-Immunologie. Dat lijkt een mond vol, en eerlijk gezegd dat is ook zo! Het is de wetenschap die verbanden zoekt tussen de darmen en het afweersysteem en het brein. Ons mond-maag-darmsysteem bevat een enorme hoeveelheid bacteriën en het wordt steeds duidelijker dat die beestjes heel veel invloed hebben op onze gezondheid.

“Er is steeds meer bewijs dat het immuunsysteem, ons afweergeschut, een centrale rol speelt in de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Deze samenwerking is enorm belangrijk bij ziektebeelden die veroorzaakt worden door stress. En denk dan aan stress in de ruimste zin van het woord. Verkeerde voeding, luchtvervuiling, maar ook lichtvervuiling, geluidsoverlast kunnen ook stress veroorzaken. Stressgerelateerde ziektebeelden zijn bijvoorbeeld: hoge bloeddruk, diabetes, schildklierproblemen, slaapproblemen, depressie, diverse huidproblemen, gewrichtsontstekingen, spijsverteringsproblematiek, ook Parkinson, MS, Alzheimer, ALS, ADHD. Soms heeft de stressfactor tientallen jaren nodig gehad om een ziektebeeld uit te lokken.

Het microbioom, dat zijn alle bewoners van je darm, vormt een voor jou uniek systeem, vergelijkbaar met je vingerafdruk. Het is een complex ecosysteem waarin een breed spectrum van organismen leeft. Men schat dat alle darmbacteriën van een volwassene bij elkaar meer dan één kilogram wegen. Deze goedaardige beestjes maken niet alleen bepaalde vetzuren en vitamines aan in je darm, maar ook bepaalde stofjes die in de hersenen actief zijn, worden in de darm aangemaakt. Een voorbeeld is serotonine. 

 Er bestaat geen twijfel meer over het feit dat de microben in de darm een sleutelrol spelen in het immuunsysteem. Wanneer de interactie tussen de gastheer en zijn darmflora op jonge leeftijd verstoord raakt, kan dit levenslange gevolgen hebben.

We weten al langer dat een niet goed ontwikkelde babyflora later eczeem en astma kan veroorzaken en dat een ontregelde darmflora later ook tot gewrichtsontstekingen kan leiden. Stress in het vroege leven kan een levenslange impact hebben op de microben in onze darmen en zo het immuunsysteem permanent beïnvloeden. Dat stress in het vroege leven ook een impact kan hebben op de psychische ziekten bij volwassenen, wordt al geruime tijd binnen de psychiatrie erkend.  Dat dit middels een gezond opgebouwde darmflora en dat daarmee aandacht voor voeding een belangrijke speler in dit verhaal zou zijn is vrij nieuw.  

Bacteriën en schimmels en gisten, parasieten en virussen, vaste bewoners en tijdelijke passanten allemaal spelen ze een cruciale rol in het hele verteringssysteem en allemaal leven ze bij de gratie van wat wij eten…… Als jij goed voor je darmflora zorgt, zorgt dit legertje aan darmbewoners goed voor jou!

Wil je weten hoe? Neem dan vandaag nog contact op, zodat we morgen kunnen beginnen met het verbeteren van jouw microbioom. Een gezonde darm is een gezonde geest!

Lees verder

Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar er is wel iets in veranderd.
Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Wat zijn de verschijnselen van artrose?
Artrose begint meestal met stijfheid en pijn in het gewricht. De klachten zijn het ergst als u na rust weer beweegt, bijvoorbeeld als u ‘s morgens wakker wordt. Na tien minuten bewegen vermindert de stijfheid weer. Bij zware of lange belasting, kunt u pijn krijgen, vooral pijn als u kracht gebruikt. Uw gewricht kan ook dik en warm zijn. Dan is het gewricht ontstoken.

Hoe ontstaat artrose?
Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt bij vrouwen boven de 45 jaar, dat overgewicht een rol speelt, maar ook overbelasting door beroep of sport, sommige mensen lijken gevoeliger voor artrose.

Een goed zuur-base evenwicht is essentieel
Ons lichaam kent diverse evenwichten die in stand gehouden moeten worden. Een voorbeeld is de lichaamstemperatuur, altijd precies 37 graden, maar als je flink gaat sporten wordt er veel warmte in je spieren gevormd en dreigt je lichaam oververhit te raken. Om het evenwicht te herstellen raak je met het transpiratievocht deze overtollige warmte weer kwijt. Zo is het ook met de zuurgraad van het bloed. Als je veel zuurvormend voedsel eet, vlees, vis, kip, koolhydraten en er is bovendien stress hebt (bijvoorbeeld door overbelasting van het gewricht) dan raakt je zuur-base evenwicht uit balans. Groenten en noten en fruit bevatten veel basische stoffen (mineralen) en die kunnen dit evenwicht weer herstellen. Zonder dit evenwicht kunnen onze lichaamscellen niet goed functioneren. Een verstoord zuur-base-evenwicht hindert namelijk de werking van enzymen, systemen die onder andere onze botten en kraakbeen gezond houden. Dit kan het ontstaan van artrose tot gevolg hebben. Een goed uitgebalanceerde voeding eventueel aangevuld met specifieke supplementen zijn essentieel voor het herstel en de handhaving van het zuur-base-evenwicht.

Vitamine D-deficiëntie maakt ziek
Een verstoord zuur-base-evenwicht is niet de enige oorzaak van artrose en osteoporose. Ook vitamine D-tekort speelt een belangrijke rol. Een bekende ziekte die ontstaat door zo’n tekort is bijvoorbeeld rachitis, ofwel ‘Engelse ziekte’. Uit vele onderzoeken blijkt echter dat ook het ontstaan van osteoporose te maken heeft met een tekort aan vitamine D. Een groot deel van de Nederlandse bevolking lijdt aan een ernstig vitamine D tekort.

Gelukkig krijgt de zon weer meer kracht, maar als er echt sprake is van klachten door een tekort aan vitamine D dan moeten we uit een ander vaatje tappen, waarbij suppletie met vitamine D3 een sleutelrol speelt.

Lees verder

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha 37 + = 47