Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Calorieën tellen is wreed

Een nieuw jaar, een nieuw decennium! Hoera! Een nieuwe tijd waarin we een stevige mythe, namelijk dat het zinvol is om de calorieën van je voeding bij elkaar op te tellen, om dan vervolgens minder calorieën te gaan eten, uit de wereld gaan helpen. Deze calorieën- tel- theorie die voor zoveel mensen een kwelling is gebleken, gaat de prullenbak in. Calorieën zijn eenheden van energie, het zijn geen dikmakers.

Wat dan wel?

Lees verder

Is het in december ook feest in je darm?

Veel mensen met een gevoelige buik kunnen ook wel eens een beetje op zien tegen de feestdagen. Meer gefrituurde gerechten, scherper gekruid en meer spijs en suiker, vaker alcohol, het is niet voor iedereen een feestje in de buik.Mensen met een verstoorde spijsvertering, een gevoelige maag of darmproblemen moeten altijd oppassen met wat ze eten. 

Ondersteun je spijsvertering tijdens de feestdagen met enzymrijke voeding

Een goede spijsvertering verhoogt de biologische beschikbaarheid van nutriënten, verbetert de voedseltolerantie en remt de vorming van toxinen en andere belastende stoffen. Maar soms kan het lichaam wel wat extra hulp gebruiken. Met deze top vijf kunt u snel aan de slag!

Lees verder

Een sterk skelet, daar kun je aan werken.

Regelmatig krijg ik vragen van mensen of er met voeding wat te doen is aan het voorkomen van botontkalking. Dit zijn belangrijke vragen want één op de drie vrouwen krijgt in de postmenopauze te maken met botontkalking. Vandaar hierbij het goede nieuws: je kunt er zelf heel veel aan doen om een sterk skelet te krijgen! Botten zijn geen dode dingen, maar ze bestaan uit levende stof, dus je hebt heel veel zelf in de hand.

Wat is botontkalking precies?

Lees verder

Vis: héél goed voor je

Vaak denk ik terug aan Marjan, een cliënte van een paar jaar geleden. Ze was net bij de internist geweest. Na de eerste onderzoekjes vermoedde hij dat haar schildklier te langzaam werkte. Ze wilde bovendien een paar kilo gewicht kwijt en dacht ik ga meteen bij de diëtist langs.  Ik vertelde haar dat een schildklier gevoed moet worden met mineralen en vroeg haar of ze gewend was vis te eten. Vis bevat namelijk eiwit met L-tyrosine en precies de mineralen die goed zijn voor de schildklier: jodium, selenium en zink. ”Nee, eigenlijk nooit,” antwoordde ze, “maar ik vind het wel lekker.“

Lees verder

Het Pioppi dieet

Vaak krijg ik de vraag of het goed is om het Pioppi dieet te volgen. Wat houdt het Pioppi dieet in? Ik zou het willen vergelijken met Mediterrane voeding en net als mijn voedingsadviezen die gebaseerd zijn op de klinische PNI. Overigens spreek ik niet graag over een dieet. Het is een voedingspatroon, dat niet heel streng toegepast wordt.

Pioppi is een klein dorpje in het zuiden van Italië en telt 197 inwoners. Mensen hebben er een eenvoudig, maar ook lang, gezond leven. Er is geen supermarkt en ook geen sportschool. Maar wel een slager en een viswinkel en een groentewinkel. Inwoners eten er lekker en gezond, en

Lees verder

Bacteriën zijn heel nuttig

Het mycobioom is een mooi woord voor de hele dierentuin die in onze darm woont. Bacteriën, dat kunnen vaste bewoners zijn, die voor de vertering van ons voedsel zorgen. Daarbij zitten er ook  ‘reizigers’ die met het voedsel meekomen en de darm maar kort aan doen, voordat ze het lichaam weer verlaten. Bovendien leven er ook heel veel  schimmels en  gisten, van de goede en de slechte soort….alles hoort erbij.

Lees verder

Eten, probeer het minder vaak te doen.

Vaak hoor ik mensen zeggen: ik eet heel gezond en toch blijft mijn gewicht te hoog. Dan is mijn advies te kijken naar het aantal eetmomenten op een dag. En ja, dan is een portie fruit of een kopje koffie met suiker en melk tussendoor ook een eetmoment. De laatste 30 jaar is er vaak geadviseerd 6 keer te eten, de spijsvertering aan de gang te houden…. heeft het geholpen? Kijk om je heen.

Iedere keer als je iets in je mond stopt, of het nou een klein snoepje is of een appel of bordje warm eten, het lokt altijd een reactie van het immuunsysteem uit. Deze reactie na de maaltijd, wordt de postprandiale ontstekingsreactie genoemd.

Lees verder

Overgewicht, hoge bloedsuikers, hoge bloeddruk?

Overgewicht, hoge bloedsuikers, hoge bloeddruk, teveel buikvet, overdag in slaap vallen, het zijn allemaal voorbeelden van een verkeerde energieverdeling in het lichaam. Ik zoek altijd naar de oorzaak van deze klachten, want zeker is dat het lichaam reageert zoals t hoort te reageren! Wat is de aanleiding van dit gezondheidsprobleem ?

De laatste jaren wordt er heel veel onderzoek gedaan naar de leefstijl. Daarbij is t te makkelijk om te zeggen: eet gezond en ga meer bewegen.

Lees verder

Vet, de schoonste bron van energie voor je lichaam.

Wat is dit nu voor een bewering: Vet, de schoonste energie voor je lichaam?
We hebben juist jaren geleerd om spaarzaam te zijn met vetten.

De vorige keer heb ik verteld over prof Hanno Pijl uit Leiden die mensen leert dat ze zichzelf beter kunnen maken. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Diabetes. Hij bedoelt daarmee dat Diabetes type 2 vooral een leefstijlziekte is. We zijn bijvoorbeeld  onterecht bang gemaakt voor gezonde vetten. Als de leefstijl aangepast wordt zullen de symptomen van deze ziekte verdwijnen.

Lees verder

Genezen doe je zelf

Met interesse volg ik Hanno Pijl, hij is internist in het Leidse UMC. Hij behandelt veel patiënten met diabetes type 2. Hij gelooft dat veel patiënten beter zichzelf kunnen genezen van deze ziekte die vooral door een ongezonde leefstijl ontstaat. Diabetes-2, een ziekte die door leefstijlverandering is te genezen, staat ook vol in de maatschappelijke belangstelling.

Diabetes type 2 is een ziekte met een ontregelde suiker- en insulinehuishouding. De ziekte komt steeds meer voor nu veel mensen overgewicht hebben en een overwegend zittend leven leiden.

Lees verder

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

    Math Captcha 7 + 1 =