Leony Roobeek

Voeding is je medicijn!

Verhoogde bloedsuikers?
Hoge bloeddruk?
Steeds zwaarder?

Bacteriën zijn heel nuttig

Het mycobioom is een mooi woord voor de hele dierentuin die in onze darm woont. Bacteriën, dat kunnen vaste bewoners zijn, die voor de vertering van ons voedsel zorgen. Daarbij zitten er ook  ‘reizigers’ die met het voedsel meekomen en de darm maar kort aan doen, voordat ze het lichaam weer verlaten. Bovendien leven er ook heel veel  schimmels en  gisten, van de goede en de slechte soort….alles hoort erbij.

En heb je er wel eens bij stil gestaan dat deze microscoop kleine wezentjes bijvoorbeeld onze denkprocessen kunnen beïnvloeden? Niet alleen bacteriën, ook schimmels en gisten beïnvloeden onze darm-hersen-as. Dat is de weg, waarlangs de signalen gestuurd worden vanuit de darm naar de hersenen en weer terug.

Kennis van het mycobioom helpt bij het voorkomen en de behandeling van – in ieder geval – acute en chronische maag- en darmziekten.

Schimmels zijn overal

Schimmels en bacteriën zijn alom vertegenwoordigd in onze omgeving: in de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten. Niemand is schimmelvrij, het is een deel van onze flora in huid, longen, mond, darmen en vagina. In de darmen wordt het aandeel van schimmels beïnvloed door leeftijd, immuunsysteem, voeding, medicatie en aanwezige bacteriën.

Het is moeilijk om met huidige kennis van de wetenschap al aan te geven wat een gezond mycobioom is. Maar onderzoek met gezonde personen liet zien dat er in het maagdarmkanaal 66 gisten en 184 soorten schimmels zijn aangetroffen, waarvan de Candida een veelvoorkomende is.

Essentiële speler in de darmen

Hiermee is het mycobioom wat minder divers dan het bacteriële microbioom. Maar toch blijken schimmels en gisten een essentiële speler in darmen te zijn. Een schimmelcel is 100 keer groter dan gemiddelde bacteriecel en vormt alleen hierdoor al een behoorlijke biomassa die een actieve wisselwerking heeft met de gastheer, vooral het immuunsysteem, en de darmbacteriën.

Onderzoeksresultaten onderschrijven het belang van de rol van schimmels en gisten.

Net als darmbacteriën draagt het mycobioom bij aan veel functies in het lichaam en het biologisch evenwicht van de gastheer (dat ben jij) gedurende het hele leven.

Voorkomen van immunologische problemen

Zo kan de aanwezigheid van ‘goede’ schimmels en gisten, een cruciale factor zijn in de darm bij het voorkomen van darminfecties. Een voorbeeld is de dialoog tussen een bepaald gist, dit zou de ontstekingsreactie bij patiënten met prikkelbare darmsyndroom, kunnen voorkomen, en zou het de groei van het darmslijmvlies bevorderden.

Conclusie

Het mycobioom is een buitengewoon interessante ‘nieuwkomer’ binnen het microbioom, en speelt een belangrijke rol bij ziekte en gezondheid; hoe precies wordt stapje voor stapje door de wetenschap opgehelderd.

In ieder geval is het heel fijn om te weten dat we dit mycobioom met voeding kunnen beïnvloeden. Wij zijn degene die de hele dierentuin in onze darm van voeding moeten voorzien!
Vezels, vezels en nog eens vezels…. en geen suiker!
Daarmee kom je al een heel eind in de goede richting!

Als ik je daar mee kan helpen, neem dan vandaag nog contact met mij op zodat ik je kan hepen een goed voedingspatroon samen te stellen.

Voeding isje medicijn

Adres

Zevendreef 3081
6605 VB Wijchen

tel: 024-6421766

 bereikbaar:
van maandag -vrijdag
van 9.00-17.00 uur

Volg ons

   

Contact

Math Captcha 60 + = 69